lån

Hvem kan ta opp forbrukslån?

Hvem kan ta opp forbrukslån?

editorial

Hvis du tenker på å ta opp et forbrukslån, da er det viktig at du kjenner til de regler og krav som er på området. Det er nemlig ikke alle som kan ta opp et forbrukslån, og din alder og økonomi spiller bl.a. en avgjørende rolle når du søker.

Hvilke krav er det til forbrukslån

Når du vil søke om et forbrukslån er det noen krav du må oppfylle. Det er bl.a. for å øke bankens sikkerhet for at du faktisk klarer å tilbakebetale lånet igjen, men også på grunn av lovgivningen. Det gjelder blant annet at:

1. Du må være fylt 18 år (og ofte 20, 21 eller tilmed 25 år)

2. Du må bo i Norge

3. Du kan ikke ha aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger

Til alle regler finnes unntak, men disse krav er veldig vanlige hos de norske långivere. Samtidig gjelder det hos mange at du må kunne dokumentere en fast inntekt. Dette kravet avhenger dog av banken, og i høy grad av hvor høyt et beløp du ønsker å låne. 

I alle tilfeller vil långiveren foreta en såkalt kredittvurdering av deg og din økonomi for å avgjøre om du kan bli godkjent til lånet eller ikke.

lån

Hvor mye kan du låne?

Hvor mye du kan ta opp i forbrukslån avhenger i høy grad av to ting: eksisterende gjeld hos andre og din økonomi. Jo høyere inntekt og jo bedre økonomi, jo mer kan du låne.

Du bør også alltid selv legge et budsjett for å finne ut hvor mye du egentlig har behov for å låne, og hvor mye du har råd til å låne. Du må nemlig huske på at det alltid koster penger å låne. Derfor bør du aldri låne mer enn du faktisk trenger, og du bør aldri velge et høyere beløp enn du klarer å nedbetale igjen.