ortoser

Ortoser skreddersydd for dine behov

Ortoser skreddersydd for dine behov

Har du skadet deg eller fått et funksjonstap etter sykdom? Da kan en ortose hjelpe deg til å få bedre funksjon i hverdagen slik at du igjen kan delta i flere ting og få høyere livskvalitet.

Hva er ortoser

Ortoser er en type ortopediske hjelpemidler. De bæres uten på kroppen som en type bandasje, og kan anvendes for å gi større funksjon, rette feilstillinger eller som smertelindring. De kan variere i størrelse, form og type, og de kan brukes på alt fra hånd til ben.

Noen ortoser anvendes permanent, altså resten av livet. Det kan være etter varig funksjonstap på grunn av sykdom eller skade, eller hos barn som har medfødte sykdommer. Andre ortoser anvendes kun i en begrenset periode, for eksempel etter et beinbrudd.

Utviklingen og produksjonen av ortoser er en oppgave som tilhører høyt spesialiserte fagfolk. De trenger en stor viten om ulike diagnoser, om kroppens spesifikke anatomi og bevegemønster. Samtidig må de ha stor innsikt i hvilke materialer som egner seg for hvilke formål osv. Dette har nemlig stor betydning for både ortosens funksjon, men også komforten.

Hvis du trenger en ortose

Behovet for en ortose er selvfølgelig ikke noe du selv skal vurdere. Det er opp til din lege – enten fastlegen eller en legespesialist på for eksempel hospitalet – å henvise deg til en vurdering. Dette kan for eksempel være hos TOV, som er spesialister på området.

Her vil du få en vurdering av hvilket ortopedisk hjelpemidler som passer for deg og dine behov, og du kan få designet og produsert en fullstendig skreddersydd ortose som gir deg optimal funksjon og komfort. 

https://www.tov.no/ kan du lese mye mer om hvem de er hos TOV, og hvilke tjenester de tilbyr. Her kan du også se mer om mange av de forskjellige typer ortopediske hjelpemidler som finnes i dag.